9 razlogov, zakaj obiskati Kranj

Ponujamo vam devet razlogov, zakaj obiskati Kranj v kateremkoli letnem času.
Kranj pozimi (foto Matej Slabe)
1. Mestni oddih v srcu narave
Neokrnjena narava okoli Kranja pozimi vabi na smuko, poleti pa na izlete v hribe in gore. Razgledi na alpske vrhove Kranju dajejo prepoznavno podobo. Šmarjetno gora in Jošt sta dosegljiva kar peš ali z gorskim kolesom iz središča mesta.

2. Očarljivo mesto in prebivalci
Kranj ima eno najbolj očarljivih starih mestnih jeder v Sloveniji. Lokalni utrip je najlažje začutiti v mestnih kavarnah in na dogodkih. Gostoljubje na podeželju vedno navda s toplino in domačnostjo. Kranjčani slovijo kot jezični - mlajše generacije rade poklepetajo v angleščini, starejši so bolj vajeni nemščine.

3. Ležerno pohajkovanje in nakupovanje
Butične trgovinice ponujajo lokalne izdelke, prodajalci hitro postrežejo z anekdoto in zanimivim nasvetom. V pritličjih starih hiš Kranjčani ohranjajo rokodelsko dejavnost in izdelujejo sodobni nakit in unikatna oblačila.

4. Kanjon v središču mesta
Kranjčani živimo v sožitju z naravo in močjo dveh rek. Kanjon reke Kokre pod mestom je posebnost v svetovnem merilu. Sprehod ob reki obljublja svežino. Staro mesta z druge strani objema še reka Sava, njen revir pa je pravi raj za ribolov in muharjenje.

5. Užitki ob dobri kuhinji
Kranjske kulinarike ni moč zgrešiti, večina imen tipičnih jedi se začenja s pridevnikom “kranjski”. Kranjska klobasa in Kranjsko pivo sta legendarni kulinarični par. Na pohodniških izletih se je najlepše ustaviti na kateri od turističnih kmetij, v mesto pa vabi tržnica sveže pripravljenih dobrot KRanska kuhna.

6. Sveža ustvarjalna energija
Urban umetniški utrip prežema mesto. Odprtja razstav se vrstijo ena za drugo. Tu je nova fotografska razstava, tam zidna poslikava, na drugi strani pa razstava lokalnih slikarjev. Večerni program narekujejo številni glasbeni dogodki na prostem in v klubih.

7. Veliki možje Kranja
Zgodovino Kranja so zaznamovali mnogi pomembni Slovenci. Poleg največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna so znani Kranjčani razsvetljenec in mecen umetnikov Žiga Zois, slikar Leopold Layer, publicist Janez Bleiweiss in izumitelj fotografije na steklo Janez Puhar.

8. Presežki arhitekture in oblikovanja
Podobo mesta zaznamujejo stolpiči glavne gotske cerkve in obrambnih stolpov mestnega obzidja. Velik pečat so pustili sloviti arhitekti, kot sta Jože Plečnik in njegov učenec Edvard Ravnikar. V Kranju se je rodil Davorin Savnik, oblikovalec kultnega telefona “Fittipaldi”, ki je danes eksponat v newyorškem muzeju MoMA.

9. Čarobno prizorišče za dogodke
Tradicionalni Prešernov smenj vsako leto 8. februarja staro mesto Kranja odene v preobleko 19. stoletja in privabi 20 000 obiskovalcev. Domačini se najbolj zabavamo na vrhuncu poletja na glasbenem festivalu Kranfest, novembra pa se v gastronomski labirint spremenijo Rovi pod starim Kranjem z Vinsko potjo.Generalni sponzor

Zlati sponzor

Ostali sponzorji