Plezalni filmi na športnoplezalnem spektaklu SP Kranj 2016

Sklepno tekmo svetovnega pokala v športnem plezanju Kranj 2016 bo v soboto, 26. novembra 2016, pred polfinalom obogatila projekcija Festivala gorniškega filma: dvojec plezalnih kratkih filmov Tom et je Ris in Če ne padeš ... ter filmski kolaž iz navpičnice.
Če ne padeš ... (arhiv FGF)
V športni dvorani Zlato polje se bomo v navpičnico "podali" v živo - ob vrhunskih predstavah najboljših športnih plezalk in plezalcev na finalni tekmi svetovnega pokala Kranj 2016 - in ob gibljivi sliki iz arhiva Festivala gorniškega filma. Uvod v sobotni polfinale, ki je 26. novembra na sporedu ob 20.00, bo ob 19.00 projekcija plezalnih filmov.

Foto_film_Tom_et_je_ris_Arhiv_FGF
Martina Čufar v smeri Tom et je ris
FGF
Tom et je ris
Laurent Triay, Francija, 2009; 17 minut
Prelep kapnik v slikovitem kanjonu Verdon v južni Franciji privabi dve navdušeni vrhunski plezalki in prijateljici – Slovenko Martino Čufar in Katalonko Mariono Marti. 60 metrov dolga smer z imenom Tom et je ris (Tom & Jerry, če preberemo ime s francoskim naglasom) je izredno težavna, saj je ocenjena kar z 8b+! V smeri, ki je imela do njunega prihoda le pet ponovitev, Martina uspe opraviti prvi ženski vzpon. Ves čas čutimo izjemno motiviranost plezalk, spodbudno energijo dveh prijateljic in navdušenje nad lepoto smeri. Film je prava poslastica za ljubitelje ženskega plezanja. Kot zanimivost velja dodati, da je Martina Čufar na tekmi SP v Kranju zmagala leta 2001, istega leta pa postala tudi svetovna prvakinja v težavnostnem plezanju.

Če ne padeš ...
Paul Diffley, Dave Brown, Velika Britanija, 2008; 8 minut
Legendarni kanadski plezalec Sonnie Trotter se odpravi na Škotsko, da bi se spopadel s še enim "najtežjim plezalnim vzponom na svetu". Poskuša opraviti prvo ponovitev smeri Rhapsody (E11), ki jo je prvi zmogel legendarni Dave MacLeod. Za nepoznavalce britanskega načina ocenjevanja: ocena ustreza francoski 8c+ ali ameriški 5.14d, vendar brez svedrovcev in z možnostjo 22-metrskega padca na tla. Prvi vzpon je bil dokumentiran v filmu E11, Če ne padeš ... pa prikazuje vrhunski dosežek enega najboljših skalnih plezalcev na svetu.

Filmski kolaž bodo sestavljali najprivlačnejši napovedniki plezalnih filmov iz arhiva Festivala gorniškega filma, ki bo v 11. izvedbi od 20. do 26. februarja 2017.Generalni sponzor

Zlati sponzor

Ostali sponzorji