Janja Garnbret druga najmlajša svetovna prvakinja, Mina Markovič bronasta v Parizu

Janja Garnbret z zmago, ki so jo pospremile stoječe ovacije večtisočglave množice v dvorani Bercy, in Mina Markovič s tretjim mestom sta na svetovnem prvenstvu v težavnosti v Parizu postavili nov mejnik slovenskega plezanja. Komaj 17-letna Korošica je po 15 letih ponovila uspeh Martine Čufar, svetovne prvakinje leta 2001, njena izkušenejša kolegica pa je z bronom poskrbela, da je slovensko športno plezanje prvič v zgodovini doživelo dve tekmovalki na stopničkah svetovnega prvenstva.
Janja Garnbret svetovna prvakinja, Mina Markovič bronasta v Parizu Luka Fonda
Mlada, a že izkušena in tekmovalno izbrušena Janja Garnbret (Šaleški AO), ki je v mladinski konkurenci osvojila vse, kar je mogoče, in lani postala članska evropska podprvakinja, je na svojem krstnem svetovnem prvenstvu v članski konkurenci osvojila naslov svetovne prvakinje. In to v vrhunskem slogu, saj je bila vodilna po kvalifikacijah, najboljša v polfinalu, finalno smer pa okronala z vrhom, dvignjeno pestjo in nasmehom do ušes. "Na svoje prvo svetovno prvenstvo sem res želela iti brez pričakovanj, ki so me v Arcu in morda v Imstu pokopala, tako da v Parizu nisem bila obremenjena. Že kot deklica sem sanjala, da bom nekoč tekmovala v svetovnem pokalu in potem tudi postala svetovna prvakinja, kar se je zdaj uresničilo. Sploh ne znam opisati te sreče in še vedno ne morem verjeti, da mi je uspelo," se je smejalo drugi najmlajši svetovni prvakinji v težavnosti, ki se je že v izolacijski coni počutila odlično, močno in dobro pripravljeno, finalno smer pa odplezala suvereno do vrha, kjer so bili oprimki zelo spolzki, zato je pohitela čez zgornji del in ob stoječih ovacijah večtisočglave množice v pariški dvorani Bercy zmagovito dvignila pest.


Janja Garnbret je na svojem prvem članskem svetovnem prvenstvu zmagala in postala ena najmlajših svetovnih prvakinj v težavnostnem plezanju. Luka Fonda

Janjina kariera se bliskovito vzpenja, večkratna mladinska evropska in svetovna prvakinja je že na svojem prvem članskem prvenstvu posegla najvišje. "Moja forma se res iz leta v leto stopnjuje in upam, da se bo tako nadaljevalo. Ko sem v mladinski konkurenci dosegla te uspehe, sem jih bila res vesela in si nisem predstavljala, da bom zmagala tudi na svetovnem prvenstvu med članicami. Še vedno sem mlada, še vedno imam pred seboj dolgo kariero, tako da imam še veliko ciljev, kaj želim doseči, a ne prevelikih," ostaja skromna najstnica, ki je že od začetka sezone vodilna v skupnem seštevku svetovnega pokala. "V tej sezoni si želim zmagati v skupnem seštevku svetovnega pokala, a se ne obremenujem s tem, vsako tekmo gledam kot posamezno, nikoli kot seštevek. Mislim, da sem letos naredila dovolj, tri zmage v svetovnem pokalu in naslov svetovne prvakinje, sploh nimam besed," so jo znova preplavila čustva, ko se je po uvodnih treh zmagah v sezoni težavnostnega plezanja, petem in tretjem mestu vrnila na najvišjo stopničko: "Pri tem je bila glava pomembnejša kot moja fizična moč, v glavi sem morala vse postaviti na pravo mesto. Nisem se smela obremenjevati, ampak le uživati v plezanju, kar je bilo ključno."

Vrhunsko predstavo je pokazala tudi Mina Markovič (ŠPK Plus), v kvalifikacijah ob boku enajst let mlajši reprezentančni kolegici, v polfinalu tik za njo, finale pa je okronala z bronasto kolajno. "Izjemno vesela sem teh stopničk. Svetovno prvenstvo je zagotovo vrhunec letošnje sezone in zelo sem vesela, da sem se odločila, da se pripravim in nastopim v Parizu. Po malce manj uspešnem začetku sezone sem sestavila glavo, formo in treninge ter na tej tekmi videla, da se lahko poklopi prav vse, kar je res neverjetno. Dvojne slovenske stopničke so nekaj zgodovinskega, vse čestitke Janji za zmago in tudi Domnu želim, da v finalu dobro odpleza," se je veselila 28-letna plezalka, ki je v finalu padla tik pod vrhom. "Celotno tekmovanje sem se počutila dobro in pripravljeno, vedoč, da smo naredili dobre treninge. Pred finalom sem že med ogrevanjem čutila, da roke ne sodelujejo z mano, in mi je bilo kar težko nastopiti, ampak so kljub utrujenosti dovolj sodelovale z mano, sicer ne bi šlo tako visoko. Zagotovo bi se dalo še kakšen oprimek višje, a sem s tem več kot zadovoljna," je povedala najizkušenejša članica slovenske reprezentance, tudi aktualna evropska prvakinja in trikratna skupna zmagovalka svetovnega pokala v težavnostnem plezanju, ki se je s prejšnjega svetovnega prvenstva v Gijonu vrnila s srebrom v težavnosti, v letih 2009, 2011 in 2014 je bila tudi tretja v kombinaciji.


Mina Markovič si je na svetovnem prvenstvu v Parizu priplezala bronasto kolajno v svoji paradni disciplini težavnost. Luka Fonda

Neustavljiva slovenska dvojica je na zmagovalni oder medse sprejela Belgijko Anak Verhoeven, trenutno drugo v seštevku svetovnega pokala, ki je prav tako kot Garnbretova osvojila vrh finalne smeri, a je zaradi slabšega nastopa v polfinalu osvojila srebro. Južnokorejka Jain Kim, svetovna prvakinja izpred dveh let, je tokrat ostala brez kolajne in se uvrstila na četrto mesto.

"V Parizu se je zgodil res sanjski scenarij, ki sem ga doživel zelo čustveno. Janja si je zaslužila zmago. S prvimi tekmami v sezoni je pokazala, da je na vrhunski ravni, morda se je po treh zmagah z njo malce poigrala glava, ampak smo jo uspeli v pravem trenutku spet sestaviti, jo prepričati, naj v plezanju uživa, kajti ko uživa, je nepremagljiva. Tudi sama je rekla, da bo igrala na karto biti čim manj obremenjena, kar mislim, da se je obrestovalo,"
ni skrival veselja Gorazd Hren, Janjin dolgoletni trener in selektor slovenske reprezentance v športnem plezanju, ki je bil zadovoljen tudi z nastopom Markovičeve: "Neverjetno je, da smo dobili kar dvojne stopničke. Res sem vesel za Mino, ki se je na začetku sezone malce bojevala s svojo formo, ko se je odločila, da ji plezanje toliko pomeni, da še ne more nehati tekmovati. Vesel sem, da se je sestavila pravi trenutek in odplezala dober finale, v katerem je pokazala svoje izkušnje, odplezala do predzadnjega giba, kar je bilo dovolj za tretje mesto. Več kot zadovoljen sem z njenim rezultatom." Pri tem je še poudaril, da "za temi uspehi stoji celotna ekipa, poleg mene predvsem Urh Čehovin in Luka Fonda. Kot ekipa zelo dobro delamo in mislim, da so rezultati pokazali, da gremo v pravo smer, o čemer priča tudi dobro vzdušje v reprezentanci."

Slovenska reprezentanca ima v ognju še eno železo, saj v nedeljskem moškem finalu v težavnosti nastopi Domen Škofic (ŠPO PD Radovljica), ki je polfinale sklenil na drugem mestu. Prenos sklepne tekme svetovnega prvenstva, ki je na sporedu ob 15. 30, bo mogoče v živo spremljati prek spletne strani Mednarodne zveze za športno plezanje (IFSC).

Prisrčne čestitke našima športnoplezalnima junakinjama!

Generalni sponzor

Zlati sponzor

Ostali sponzorji